Instondo
Instondo Thema's Tijdschriften Academy Webshop Congressen Contact Over ons
Inloggen
Mijn gegevens Mijn abonnementen Mijn opleidingen
1
Mijn congressen
1
Mijn wensenlijst Uitloggen
  • Home
  • Programma
  • Sprekers
  • Prijs
  • Accreditatie
  • IB'er van het jaar
  • TIB
  • Informatiemarkt

Landelijke IB-conferentie

Ook voor kwaliteitscoördinatoren!

Op dinsdag 14 maart 2023 organiseert Instondo Congressen de 6e editie van de Landelijke IB-conferentie met als thema:

 

Toetsen als onderdeel van kwaliteitszorg

We beschouwen de veranderende rol van de intern begeleider in relatie tot de kwaliteitscoördinator en zoomen in op toetsen, een belangrijk onderwerp voor zowel de IB'er als de KC'er. Professionals uit het hele land komen samen om te netwerken, kennis uit te wisselen en meer te leren van & over elkaar. 

 

Wat kun je verwachten op de Landelijke IB-KC-dag 2023?
De veranderende rol van de IB-KC'er staat erg in de spotlight. Daarnaast zet de nieuwe beroepenstandaard (nov '22) het werk van de IB-KC'er in een breder perspectief. Maar wat betekent dit voor elke individuele IB'er en KC'er? Luc Greven publiceerde onlangs de 10 principes van de intern begeleider, een werkconcept voor de intern begeleider en kwaliteitscoördinator. Op de landelijke IB-KC-dag ondervraagt niemand minder dan Tjip de Jong in een kritisch beschouwend gesprek Luc Greven over deze veranderende rol.

Daarnaast zoomen we dit jaar extra in op een belangrijk onderdeel van onderwijskwaliteit: toetsen. Want welke rol heeft toetsen bij onderwijskwaliteit? Waarom toetsen we wel of waarom niet? En als we het dan wel doen, wat meten we dan? Wat weten we dan? En, is dat dan 'eerlijke' informatie? Verschaffen we op die manier gelijke onderwijskansen aan alle leerlingen? Of nemen we ze juist (onbedoeld) wat af? Hoe kunnen we op een goede manier de resultaten interpreteren en wat kunnen we vervolgens doen met die informatie in de praktijk? Karen Heij zal ons in haar eerste keynote meenemen in dit verhaal.

 

Door deze IB-dag ontwikkel je een andere, kritische kijk op toetsen. Maar naast de theorie wordt er op de IB-dag natuurlijk ook gelijk de vertaling naar de praktijk gemaakt. Martin Ooijevaar vertelt ons wat we leren van toetsen. Hoe maken we de voortgang van leerlingen dan wel zichtbaar? Hoe kan de leerkracht hier op in spelen? En vooral: wat betekent dit nu voor ons handelen als IB’er of KC'er? Op welke manieren kunnen wij hiermee omgaan, passend bij de eigen school?

 
Petronette Castrop neemt ons mee in het efficiënt laten verlopen van onze werkdag als IB-KC'er en Richard de Hoop sluit met een muzikaal en 'hoop'-vol bericht voor de toekomst van elke IB-KC'er en leerling af!

 

Ben je na de IB-dag op zoek naar meer verdieping in jouw (veranderende) rol binnen de school? Dat kan! Meld je dan aan voor de Masterclass IB als KC op 11 april 2023. Of benader een van de sprekers. Zijn staan open voor contact en kunnen indien gewenst bij jou op school verder praten! 

 

Op de IB-dag wordt traditiegetrouw de uitslag van de verkiezing van de IB'er van het jaar bekend gemaakt.

Dinsdag 14 maart 2023

Hotel en Congrescentrum de ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE GLD

Vanaf 295,00 euro

Programma

 

Tijd Onderdeel Spreker Onderwerp
09:00 - 10:00 Ontvangst    
10:00 - 10:05 Opening Dagvoorzitter Jorinde Jelles Welkom
10:05 - 10:40 Keynote 1 Karen Heij Over de zin en onzin van toetsen
10:40 - 10:50 IB verkiezing 2022/2023 Juryvoorzitter Wim Meijer Bekendmaking van de winnaar
10:50 - 11:20 Pauze Koffie/thee Bezoek informatiemarkt
11:20 - 12:05 Parallel 1 Martin Ooijevaar

Leren van toetsen

   

Petronette Castrop

Processen in kaart, (tijds)verspillingen eruit!
    Marthe Schneiderberg Traumasensitief onderwijs: vergroten van veerkracht
    José Schraven Zo leer je kinderen lezen en spellen
    Toetsaanbieders Pecha Kucha presentatie: alle toetsen op een rij
12:05 - 13:00 Pauze Lunch Bezoek informatiemarkt
13:00 - 13:50 Keynote 2 Tjip de Jong & Luc Greven De 10 principes van de IB'er - live podcast
13:50 - 14:00 Wissel    
14:00 - 14:45 Parallel 2 Anouk Brouns Kleuters, wordt hier geleerd?
    Peter de Vries Effectief en efficiënt samenwerken met ouders
    Rob Martens Motivatie en spel
    Marcel Peters & Nicolette Simons Praktische verdieping op doelgericht werken
    Toetsaanbieders Pecha Kucha presentatie: alle toetsen op een rij
14:45 - 15:10 Pauze Koffie/thee Bezoek informatiemarkt
15:10 - 15:55 Keynote 3 Richard de Hoop Van toetsbeleid naar onderwijsvisie of van klassiek naar jamming!
15:55 - 16:00  Afsluiting Dagvoorzitter Jorinde Jelles  

Locatie

Hotel en Congrescentrum de ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE GLD

Sprekers

Ook dit jaar presenteren we een divers programma met o.a.: 

Jorinde Jelles

Jorinde Jelles

Dagvoorzitter

Deze onderwijskundige duizendpoot stopt al haar enthousiasme en energie in het dagvoorzittersschap tijdens de landelijke IB-dag 2023.

Meer over deze spreker

Jorinde werkt als onderwijskundig adviseur en interim intern begeleider bij ZIEN in de Klas. Zij is eerder werkzaam geweest als leerkracht in het basisonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs, als ambulant begeleider en intern begeleider. Haar huidige werkzaamheden bestaan onder andere uit het oplossingsgericht coachen en begeleiden van onderwijsprofessionals, het verzorgen van workshops en studiedagen en het ondersteunen van schoolteams op het gebied van didactisch en pedagogisch handelen.


Jorinde krijgt energie van het ontdekken van talenten bij anderen. Vanuit talent en kracht samen verder groeien, kenmerkt haar manier van werken. Haar aanpak is positief, betrokken en verbindend. Denken in mogelijkheden is haar werkmotto.
Naast haar werkzaamheden bij ZIEN in de Klas is ze enthousiast redactielid van de TIB en mag zij de komende IB-dag, na een zeer succesvolle rol als dagvoorzitter op de IB-dag 2022, wederom als dagvoorzitter meewerken aan een inspirerende en leerzame dag.

Karen Heij

Karen Heij

De (on)eerlijkheid van het vroege Nederlandse selectieproces

Met de eindtoets basisonderwijs worden de levenskansen van kinderen in hoge mate bepaald. Alom wordt de vroege selectie in Nederland verdedigd door te wijzen op de objectiviteit en eerlijkheid van het selectieproces. Maar in hoeverre klopt dat? In haar proefschrift heeft Karen onderzocht of en in hoeverre de eindtoets de beoogde functies kan waarmaken en welke gevolgen de eindtoets heeft op kansengelijkheid en rechtvaardigheid. In haar lezing neemt zij jullie mee in haar bevindingen.

Meer over deze spreker

Karen Heij is taalkundige en toetswetenschapper. Zij was jarenlang directeur van Bureau ICE en is nu onafhankelijk onderwijsadviseur. Op 21 april is zij gepromoveerd op haar proefschrift ‘‘Van de kat en de bel. Tellen en vertellen met de eindtoets basisonderwijs.’ Klik hier voor de samenvatting. Je kunt de digitale versie van het proefschrift hier vinden.

Luc Greven

Luc Greven

De 10 principes van de intern begeleider (podcast live on stage)

Tijdens deze keynote zal Tjip de Jong (van Tjipcast) live on stage een podcast opnemen met Luc Greven, (auteur van o.a. 'De toekomst van de intern begeleider') over de uitgangspunten uit zijn nieuwe boek; De 10 principes van de intern begeleider. Hij zal vergezeld worden door IB'ers op het podium maar ook de IB'ers in de zaal hebben een belangrijke input tijdens deze keynote!

Meer over deze spreker

Drs. Luc F. Greven was o.a. directeur van het Seminarium voor Orthopedagogiek (Hogeschool Utrecht), leraar, intern begeleider en directeur in het (Voortgezet) Speciaal Onderwijs, hogeschooldocent en wethouder met onderwijs in zijn portefeuille.

Zijn focus ligt nu op leiderschap en begeleiding in school. Rondom deze thema's heeft hij talloze lezingen en studiedagen verzorgd. Hij schreef o.a. De negen principes van de excellente schoolleider (2015), De toekomst van de intern begeleider (2017), Kantelende scholen (2019), Een vitale visie voor school (Instondo, 2021) en De 10 principes van de intern begeleider (2022) allen verschenen bij Instondo.

Tjip de Jong

Tjip de Jong

De 10 principes van de intern begeleider (podcast live on stage)

Tijdens deze keynote zal Tjip de Jong (van Tjipcast) live on stage een podcast opnemen met Luc Greven, (auteur van o.a. 'De toekomst van de intern begeleider') over de uitgangspunten uit zijn nieuwe boek; De 10 principes van de intern begeleider. Hij zal vergezeld worden door IB'ers op het podium maar ook de IB'ers in de zaal hebben een belangrijke input tijdens deze keynote!

Meer over deze spreker

Tjip houdt zich graag bezig met vraagstukken die gaan over onderwijsontwikkeling, opleiden, leren in het werk (en op school), organisatieverandering, kennisdelen, innovatie en de inrichting van aantrekkelijke leer- werkomgevingen. 

Hij is zelfstandig ondernemer en verdeelt zijn tijd als onderzoeker, adviseur, docent, spreker, schrijver en maker van Tjipcast. Zijn werkweek is altijd erg divers. Zo geeft hij les op de Universiteit van Amsterdam, begeleidt hij enkele directieteams in het onderwijs en neemt hij meestal wel één of twee podcasts op. Regelmatig doet hij dat in co-productie met Metis Onderwijsadvies waarmee hij nauw samenwerkt.

Daarnaast is hij vaste docent in het Masterprogramma Leiderschap en Innovatie (Kind en Educatie aan de Katholieke Pabo in Zwolle. Tot slot schrijft hij ook veel over onderwijs (hij blogde ruim één jaar voor NRC Handelsblad) en geeft hij lezingen en presentaties over onderwijsverbetering, leiderschap, samenwerken en innovatie.

Richard de Hoop

Richard de Hoop

Van toetsbeleid naar onderwijsvisie of van klassiek naar jamming!

Wat als onze klassiekers niet meer werken? Blijven we stoïcijns en virtuoos doorspelen of gaan we op zoek naar een ander geluid? Als kind van de jaren 60 had Richard met zijn dyslexie en dyscalculie een droomstart in het basisonderwijs waarbij zijn Cito score die van een volwassen garnaal nét niet kon evenaren. Het LOM-onderwijs lonkte maar… inmiddels heeft hij 4 bedrijven opgericht, 2 ervan succesvol verkocht, 1tje is gefaald en hij is sinds de 1ste lockdown betrokken bij de oprichting en uitbouw van 2 startups. Richard gebruikt muziek als metafoor om diversiteit te vieren, talenten te ontdekken en te ontwikkelen en samen toekomstmuziek te maken.

Meer over deze spreker

Als spreker over samenwerken en veerkracht in organisaties noemen klanten hem een echte professional. Gepassioneerd, enthousiasmerend, motiverend, adrem, onnavolgbaar en iemand die in staat is om serieuze inhoud op een luchtige manier over te brengen. Kortom een inspirerende spreker! Richard is een betrokken, levendige, energieke, realistische optimist. Als een echte “homo ludens” gebruikt hij muziek als metafoor en inspiratiebron om zijn boodschap nog beter te laten klinken. Als ondernemer heeft hij sinds 1991 een 4 tal bedrijven in de HRM dienstverlening opgezet en 2 daarvan in 2006 verkocht. In 2014 heeft hij na het schrijven van zijn 2de boek: “Topteams zijn toekomstmakers” het e-learning platform Teamtalenttraining gelanceerd waarmee het mogelijk wordt om online teamtalenten te ontwikkelen. Meer informatie over Richard vind je op zijn site: www.richarddehoop.nl

Martin Ooijevaar

Martin Ooijevaar

Leren van toetsen

Op de meeste basisscholen van Nederland worden elk half jaar genormeerde toetsen afgenomen. Na elke periode worden de toetsgegevens normaal gesproken diepgaand en uitvoerig geanalyseerd, worden conclusies getrokken en wordt het onderwijsaanbod afgestemd op de behoeften van de leerlingen. Waar moet je van tevoren goed over nadenken als je hiermee aan de slag gaat? En als je aan de slag gaat, hoe kun je dit nu doordacht en handig doen? In deze sessie geeft Martin aan op welke wijze dit zou kunnen. Uitgangspunten hierbij zijn cijfers niet zien als afrekenmiddel, heldere doelen en succescriteria en de betrokkenheid en onderzoekende houding van alle teamleden.

Meer over deze spreker

Martin Ooijevaar is sinds 2018 directeur onderwijs bij SKOWF, een schoolbestuur met 22 scholen in West-Friesland. Hij schrijft met enige regelmaat artikelen op LinkedIn rondom het thema analyseren en opbrengsten. Nadat hij in 2007 afstudeerde als onderwijskundige aan de UvA werkte hij 11 jaar als onderwijsadviseur bij SBZW (Nu Klaarr). Hij begeleidde hierbij teams met opbrengstgericht werken, rekenonderwijs en nog meer. Daarvoor werkte hij 9 jaar als leraar basisonderwijs. Naast zijn werk als directeur onderwijs heeft hij een quizbedrijf dat multimediale quizzen maakt en presenteert voor bedrijven, horeca en meer.

Marcel Peters & Nicolette Simons

Marcel Peters & Nicolette Simons

Een praktische verdieping op doelgericht werken

Steeds meer basisscholen gaan werken vanuit leerlijnen en/of doelen om zoveel mogelijk aan te kunnen sluiten bij de onderwijsbehoeften van de leerlingen. Dit vraagt gedegen kennis van vakspecifieke leerlijnen en een sterke organisatiestructuur. De basis moet op orde zijn om welke ontwikkeling dan ook door te kunnen maken. In deze workshop krijg je handvatten om scholen beredeneerd doelgericht te laten werken, passend bij de didactische middenmoot per groep, de schoolpopulatie, en bijhorende schoolambitie. Hierbij worden doelenplanner geïntroduceerd als hulpmiddel en verschillende praktijkvoorbeelden getoond. Tot slot geven zij een inkijkje in hun aankomende tweede boek: Werk doelgericht met niveauverschillen. Er wordt een kritische blik geworpen op methodeonafhankelijke toetsing versus wat de didactische middenmoot nodig heeft.

Meer over deze spreker

Marcel Peters en Nicolette Simons zijn werkzaam als onderwijsadviseurs (GGO Advies) met een specialisme in didactisch handelen (o.a. rekenspecialisten) en doelgericht werken. Zij vertalen de theorie naadloos naar de praktijk door hun achtergrond als onderwijskundige, leerkracht en directeur in het basisonderwijs. Nadat Marcel voor de klas heeft gestaan, is hij 7 jaar directeur geweest van basisschool de Springplank in Etten-Leur. Deze school werd in 4 jaar tijd van een zwakke school, benoemd tot een ‘excellente school’ met als profiel ‘oog voor elk kind’. Nicolette heeft een achtergrond als leerkracht en onderwijskundige, waar praktijk en wetenschap elkaar versterken. Als duo begeleiden zij veel basisscholen in verbetertrajecten. Marcel en Nicolette hebben oog voor het beleid op schoolniveau maar kijken ook altijd naar de praktijk van de klas. Naast adviseurs zijn Marcel en Nicolette auteur van het boek Werk doelgericht vanuit je schoolambitie.

José Schraven

José Schraven

‘Zo leer je kinderen lezen en spellen’ en het doorleesniveau bij leestoetsen

‘Zo leer je kinderen lezen en spellen’ is een preventieve instructiemethodiek met als doel het eigen handelen effectiever te maken. Het is een denkkader over de opbouw van het lezen en spellen voor de professional en kan bij iedere methode gebruikt worden. Het gaat zowel om de inhoud (basiskennis van de elementen van lezen en spellen) en vorm  van de instructie als  het modelgedrag van de professional. Inzicht in het lees-spellingproces is een noodzaak om heldere sobere instructie te kunnen geven, zowel in de klas als bij een individuele behandeling.

Binnen ZLKLS wordt de samenhang van lezen, spellen en schrijfmotoriek aangeven, omdat dat het aanleren versterkt en fouten voorkomt (preventie). De inhoud beslaat groep 2 tot en met 8. Er ontstaat een heldere rode draad door de school. Men bouwt altijd verder op wat eerder geleerd is.

Tevens biedt de methodiek een denkkader om gericht naar methodes en toetsen te kijken. We gaan extra stilstaan bij het doortoetsen bij AVI en DMT. Hoe het doortoetsen bij lezen een veel zuiverder beeld geeft wat kinderen wel of niet kunnen.

Meer over deze spreker

José Schraven is orthopedagoog. Ze is specialist in de didactiek van lezen, spellen en taal en ontwikkelde de methodiek ‘Zo leer je kinderen lezen en spellen’ (Uitgeverij Pica). Ze geeft cursussen en workshops en ondersteunt teams bij de invoering van de methodiek binnen de scholen.

Is ook auteur van ‘Lezen in groep 4-5, bij ZLKLS (Uitgeverij Pica), conceptauteur Staal, spelling-grammatica (Malmberg) en mede-auteur van de schrijfschriften ’Steeds beter schrijven, (De Schrijfvriend).

Rob Martens

Rob Martens

Motivatieproblemen in het onderwijs: waarom we niet mogen vergeten te blijven spelen

In deze lezing wordt het begrip intrinsieke motivatie verkent, een sleutelbegrip uit de bekende zelf-determinatietheorie. Hoe kan dit begrip, dat zo sterk in de buurt komt van spel, ons helpen bij het begrijpen en verminderen van de grote motivatie problemen in het onderwijs, waarbij het soms lijkt of leerlingen alleen nog iets doen omdat het moet, verplicht is of ‘meetelt’? Hoe krijgen we meer plezier, interesse en nieuwsgierigheid terug in het onderwijs?

Meer over deze spreker

Onderwijspsycholoog Rob Martens is hoogleraar aan de faculteit onderwijswetenschappen van de OU. Zijn specialismen zijn onderwijsvernieuwing en motivatieprocessen.

Hij is, in deeltijd, ook werkzaam geweest als wetenschappelijk directeur van het ecbo en van NIVOZ. Hij publiceerde verschillende boeken  over spel en motivatie (‘We moeten spelen’ en ‘Leerlingen intrinsiek motiveren’).

Marthe Schneijderberg

Marthe Schneijderberg

Traumasensitief onderwijs: vergroten van veerkracht

School is bij uitstek een plek waar getraumatiseerde kinderen zich veilig kunnen voelen en vertrouwen in zichzelf en anderen kunnen ontwikkelen. Door gedragsproblemen kan er echter een negatieve spiraal ontstaan die de traumaproblematiek juist versterkt en die bij leerkrachten tot handelingsverlegenheid leidt. Kennis over trauma en de gevolgen ervan op de ontwikkeling van kinderen kan deze spiraal doorbreken. Als leerkrachten door een ‘traumabril’ naar het gedrag van kinderen leren kijken, kunnen ze het gedrag beter begrijpen en de juiste handvatten vinden om het gevoel van veiligheid van leerlingen te vergroten. Zo kunnen ook deze leerlingen zich zowel op cognitief als op sociaal emotioneel gebied optimaal ontwikkelen. In deze lezing komen de essentiële elementen van traumasensitief onderwijs aan bod en bieden ervaringen uit de praktijk – van zowel onderwijsprofessionals als ervaringsdeskundigen - handvatten om gerichter de veerkracht van leerlingen én leerkrachten te helpen vergroten.

Meer over deze spreker

Marthe is orthopedagoog en GZ-psycholoog en heeft ruim 10 jaar ervaring in het werken met kinderen en jeugdigen met trauma gerelateerde problematiek. Ze werkt bij het Kinder- & Jeugdtraumacentrum (KJTC) van Kenter Jeugdhulp. Dit is een hoog gespecialiseerd behandelcentrum voor kinderen en jongeren én hun gezinnen, die traumatische gebeurtenissen hebben meegemaakt. Vaak gaat het om één of meerdere vormen van kindermishandeling, zoals emotionele verwaarlozing, seksueel misbruik en/of huiselijk geweld. Marthe verzorgt scholing op het gebied van traumasensitief onderwijs, opvoeding en hulpverlening. Ze is co-auteur van het boek Lesgeven aan getraumatiseerde kinderen, waarvan vorig jaar de volledig herziene versie verscheen.

Anouk Brouns

Anouk Brouns

Kleuters, wordt hier geleerd?

Tijdens deze lezing zal Anouk je uitleg geven over de waarde van een beredeneerd aanbod gebaseerd op data en passende bij de populatie van de school. Daarnaast zal zij je praktisch stap voor stap meenemen in het opzetten van een beredeneerd aanbod dat het onderbouwteam versterkt in haar didactiek, grip geeft op het onderwijsleerproces en de intern begeleider duidt waar ondersteuning wenselijk is. Anouk zal ophelderen wat spelen en spelend leren is en welke keuzes scholen kunnen maken met betrekking tot hun onderwijs aan jonge kinderen.

Meer over deze spreker

Anouk is haar loopbaan in het onderwijs begonnen in de Haagsche Schilderswijk waar ze meer dan 15 jaar voor de klas heeft gestaan.  Ze startte twee jaar geleden de Kleuterrevolutie op. Hiermee wil ze laten zien hoe in haar optiek, het mooiste kleuteronderwijs eruit ziet. 

Momenteel is zij werkzaam als adviseur op kinderopvanglocaties en scholen. Zij is dé specialist op het gebied van het jonge kind. Haar speerpunten zijn spel en doelgericht werken. Spelen staat hoog op haar agenda. Als onderwijsadviseur richt ze zich op praktische scholingen voor alle professionals in het onderwijs waarbij ze een sterk educatief concept gebruikt als basis voor scholingen. In haar trainingen kijkt ze samen met de professionals naar wat (jonge) kinderen moeten leren én hoe ze dat het beste leren.

 

Door de vele scholingstrajecten en gesprekken met professionals heeft Anouk een werkwijze ontwikkeld om op concrete en praktische manieren gegevens te verzamelen over de vorderingen van de kinderen. Deze werkwijze maakt dat alle professionals binnen de school weer grip voelen en ervaren dat hun inspanningen ten goede komen van het kind.

Peter de Vries

Peter de Vries

Effectief en efficiënt samenwerken met ouders

Kinderen en jongeren ontwikkelen zich beter bij een goede samenwerking met ouders. Onderzoek heeft dat meermalen aangetoond. Maar hoe geef je ouderbetrokkenheid vorm? Zeker als je weet dat de rol van ouders vooral thuís belangrijk is. En is veel contact met ouders eigenlijk wel nodig? En wat het soms echt lastig maakt: de afwezige, passieve ouders, te mondige en veeleisende ouders, de curlingouders, ouders die geen Nederlands spreken enzovoort. In een interactieve workshop neemt Peter de Vries je mee in de wereld van ouderbetrokkenheid, als expert maar vooral ook als vader. Een verhaal op basis van wetenschappelijk onderzoek met veel concrete voorbeelden, emotie, in de spiegel kijken en met humor.

Meer over deze spreker

Peter de Vries was bijna tien jaar leraar in het basis- en speciaal basisonderwijs. Daarna werkte hij als locatiemanager op een orthopedagogisch dagcentrum voor kinderen en jongeren met een meervoudige beperking. Lange tijd werkte hij als principal consultant ouderbetrokkenheid bij CPS Onderwijsontwikkeling en advies en ontwikkelde daar het concept ‘Ouderbetrokkenheid 3.0’. Nu is hij zelfstandig expert op het gebied van ouderbetrokkenheid en doet promotieonderzoek hiernaar aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Hij heeft meerdere boeken over ouderbetrokkenheid op zijn naam staan. Zie ook: www.peterdevries.nu.

Petronette Castrop

Petronette Castrop

Processen in kaart, (tijds)verspillingen eruit!

Door een proces goed in kaart te brengen kun je tot perfectie komen in je PCDA cyclus. Deze workshop gaat over meer doen van wat er toe doet, door te stoppen met dingen die er niet toe doen. Wat er toe doet is dat wat van waarde is voor de leerling. Wat er niet toe doet verschijnt als onbalans, overbelasting van processen en is herkenbaar door 7 grote verspillingen. Denk maar aan wachten. Het is vervelend als je afhankelijk bent van je collega. Of als je bezig bent met iets dat je al 200 keer hebt gedaan zonder reden. Vooral het knip en plak werk is zonde en niet van deze tijd. Tijd kan efficiënter ingedeeld worden en in deze workshop wil ik je meenemen in een eerste stap richting efficiënter werken.

 

In deze workshop gaan we alle activiteiten van je proces toetsen in kaart brengen. We gaan waarde toevoegen in deze activiteiten. Om tot slot alle verspillingen eruit te halen en de overbodige activiteiten te verwijderen. Wil jij ook dat jouw processen efficiënter verlopen dan ziet Petronette je graag in haar workshop!

Meer over deze spreker

Petronette is lange tijd leerkracht geweest in het (voortgezet) speciaal onderwijs. Al vanaf de start van haar loopbaan houdt zij zich bezig met het reduceren van stress bij kinderen en volwassenen. Momenteel is zij als proces- en verandermanager bij Klassicum vooral bezig met opdrachten rondom werkdrukverlaging en vitaliteit bij onderwijsprofessionals. Hiervoor gebruikt zij onder andere de theorieën rondom 'scrum' en 'lean'.

Wim Meijer

Wim Meijer

Juryvoorzitter verkiezing 'IB'er van het jaar 2022-2023'

Wim is voorzitter van de jury die de IB'er van het jaar 2022-2023 verkiest.

Meer over deze spreker

Wim Meijer is specialist op het terrein onderwijsbegeleiding en passend onderwijs. Hij ontwierp de methodiek van consultatieve leerlingbegeleiding. Na zijn loopbaan aan de Rijksuniversiteit Groningen verzorgt hij voorlichting en trainingen en hij is als zelfstandig adviseur actief bij uiteenlopende onderwijsinstellingen.

Pecha Kucha presentatie

Pecha Kucha presentatie

Toetsaanbieders

Een Pecha Kucha is een presentatievorm waarin elke spreker aan de hand van 20 slides een presentatie geeft. Elke slide mag 20 seconden worden toegelicht. Door deze presentatietechniek van 20x20 duurt een presentatie dus slechts 6 minuten en 40 seconden. Een ideale vorm om in vogelvlucht een beeld te krijgen van het aanbod van verschillende toetsaanbieders. De volgende toetsaanbieders zullen presenteren tijdens deze sessie: 

 

AMN

A-vision

Bureau ICE

Cito

DiaTaal

Meer over deze spreker

Prijs

 

     
 

Tot 31 december

Tijdelijk verlengd tot 20 januari

Vanaf 21 januari
Lid tijdschrift of oud-deelnemer Instondo congressen* €245 €295
Reguliere prijs €295 €345

Alle prijzen zijn exclusief BTW & inclusief koffie/thee en lunch.

*Lid van één van onze tijdschriften of oud deelnemer van één van onze congressen.

 

Groepskorting

Bij deelname vanaf 5 personen kunnen wij je een aantrekkelijk aanbod doen. Vraag hier geheel vrijblijvend een offerte aan.

Accreditatie

Na afloop van het congres ontvang je een certificaat als bewijs van deelname. Het certificaat wordt digitaal verstrekt en is terug te vinden in jouw persoonlijke Instondo-account. 

IB'er van het jaar

Tot en met vrijdag 18 november 2022 kon jij jouw favoriete IB'er nomineren. Dank voor jouw nominatie! 

 

De deskundige vakjury zal na een zorgvuldige selectie procedure een winnaar kiezen.
Op de Landelijke IB-conferentie wordt de winnaar van 'IB'er van het jaar 2022-2023' bekend gemaakt. 

 

Jury IB'er van het jaar:

- Wim Meijer (voorzitter)
- Vivian van Alem
- Dian Fluijt
- Luc Greven

- Manon Kok (secretaris)

 

TIB

De Landelijke IB-conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door TIB (Tijdschrift Intern Begeleiders). 

Nog geen lid? Je kunt nu laagdrempelig kennismaken met dit vakblad, een absolute must-have voor elke IB'er én KC'er. 

Ga voor meer informatie naar www.tijdschriftib.nl 

 

Informatiemarkt

1801 jeugd & onderwijsadvies
1801 jeugd & onderwijsadvies is er voor kinderen en jongeren die – tijdelijk of langdurig – een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Samen met de ouder(s) en de school onderzoeken we hoe we de leerling het best kunnen helpen. Met onze uitgebreide kennis en ervaring maken wij ingewikkelde problemen inzichtelijk en dragen we passende oplossingen aan. Daarna gaan we samen aan de slag, zoveel mogelijk in de veilige omgeving van de eigen school.
Acco Learn
Of je nu een boek induikt of online een sprintje trekt, met Acco Learn leer je verder. Een complete leerervaring met ons brede aanbod aan educatief en wetenschappelijk les- en studiemateriaal. Wij vinden het belangrijk dat je blijft leren en ontwikkelen in jouw vakgebied. Acco Learn maakt daarom leren toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.  Kom langs bij de stand van Acco Learn!
Actief leren lezen (Kluitman Educatief)
Actief Leren Lezen ® is een nieuwe leesmethode voor groep 3 die is ontwikkeld door leerkrachten. De kracht van de methode is eenvoud: wat hebben leerlingen écht nodig om te leren lezen?
Kluitman Educatief heeft een jarenlange ervaring, en maakt van haar expertise gebruik met haar kinderboekenschrijvers, illustratoren en vele leerkrachten in het basisonderwijs. Ga naar onze stand en laat u voorlichten over deze sprankelende nieuwe leesmethode. www.actieflerenlezen.nl
AMN - Doorstroomtoets (Eindtoets) & Aansluiting PO-VO
AMN biedt inmiddels al 6 jaar de meest adaptieve eindtoets aan. Samen met professionals uit het onderwijs ontwikkelen we testen en toetsen die een objectief en compleet beeld van leerlingen geven. De komst van de doorstroomtoets verandert daar niets aan: we bieden een adaptieve toets die in korte tijd (slechts twee uur) een objectief beeld geeft van het taal- en rekenniveau. De combinatie met Aansluiting PO-VO (gedrag, houding, interesses en vaardigheden) maakt het beeld compleet. Het resultaat wat we terugkrijgen uit het werkveld? Een helder schooladvies zonder gedoe. Meer weten? Kom naar ons toe op de infomarkt of kijk op www.amn.nl/onderwijs.
B&T
Ieder kind heeft recht op goed onderwijs. Onderwijs speelt een cruciale rol in hun ontwikkeling en dus in de vorming van een gezonde, inclusieve maatschappij. B&T gelooft in een samenleving die steeds beter in staat is haar beloften aan jonge mensen waar te maken. En wij geloven in de kracht van het onderwijs. Iedere dag werken wij voor, met en naast leiders in het onderwijs, zodat zij hún plannen voor beter onderwijs kunnen realiseren. Als hun partner zetten wij vol in op duurzame versterking van het onderwijs.
Uitgeverij Betelgeuze
Uitgeverij Betelgeuze publiceert sinds 2005 les- en instructiemateriaal voor het primair- en voortgezet onderwijs. Het lesmateriaal is speciaal ontwikkeld voor leerlingen die problemen ondervinden met lezen, schrijven en rekenen. (Dyslexie, dyscalculie en autisme) Het lesmateriaal is gebaseerd op het analyseren, toetsen en doelgericht remediëren en compenseren middels gerichte oefeningen. www.uitgeverijbetelgeuze.nl
Boom test onderwijs
Kinderen en leerkrachten verdienen betere toetsen. Dat is onze overtuiging. Daar werken we bij Boom test onderwijs iedere dag aan. We vinden dat je met de toetsresultaten meer moet kunnen en dat toetsen moeten aansluiten bij de ontwikkeling van het individuele kind. Daarom ontwikkelen wij toetsen waarmee je kinderen op het door jou gekozen moment kunt volgen, de resultaten inhoudelijk kunt analyseren en waar nodig verdiepend kunt toetsen. Benieuwd naar ons aanbod? Wij informeren je graag!
www.boomtestonderwijs.nl en www.boomlvs.nl.
Centraal Nederland
We zien graag iedereen tot zijn recht komen. Om dat te bereiken werkt Centraal Nederland samen met professionals in het onderwijs aan de ontwikkeling van scholen, schoolleiders, leraren én natuurlijk kinderen. Wij bieden expertise in onderwijsadvies, schoolontwikkeling en leerlingbegeleiding. Daarnaast kunnen we door observaties en onderzoek leer- en gedragsproblemen bij kinderen in kaart brengen. Als zorgaanbieder vanuit de Jeugd GGZ hebben wij specialisten in huis voor diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen en dyslexie.
Cito | Samen voor krachtig onderwijs
Je ziet je leerlingen bijna elke dag. Ziet hun kwaliteiten. Volgt ze in hun ontwikkeling. Wij helpen jou met de juiste ondersteuning zodat jij tijdig kunt bijsturen, inzicht krijgt in talenten en mogelijkheden en een passend schooladvies kunt geven.
Met het nieuwe volgsysteem Leerling in beeld staat een meer dan volwaardige opvolger voor je klaar:
- nieuwe adaptieve toetsen voor de kernvakken
- mogelijkheden voor het volgen van sociaal-emotioneel en executief
- nieuwe rapportages met focus op groei
- verdiepende instrumenten
- én vanaf 2023-2024: de nieuwe Leerling in beeld-doorstroomtoets
Neem alvast een kijkje op cito.nl/leerlinginbeeld. Graag tot ziens!
Diataal
Iedere leerling ontwikkelt zich en kan groeien, ongeacht zijn of haar niveau. Met Diataal kun je ontwikkeling volgen en groei in beeld brengen. Naast de Dia-eindtoets, straks de Doorstroomtoets, voor het basisonderwijs zijn er volgtoetsen en een leerlingvolgsysteem, compleet met toetsen vanaf groep 3 en doorlopend tot in het voortgezet onderwijs. Aansluitend op de toetsen is er Dia-Plus met oefenmateriaal op maat en handvatten voor didactisch handelen.
Is jouw school ook klaar voor groei op maat? www.diataal.nl
E-WISE
Met ons ruime aanbod van 400+ online cursussen voor professionals in het po, vo en mbo, valt er altijd wel iets te kiezen dat aansluit bij de eigen leerbehoeftes. In samenwerking met de beste docenten worden actuele onderwerpen besproken die de praktijk niet uit het oog verliezen. Zo kan kennis die vandaag wordt opgedaan, morgen meteen in de klas worden toegepast! Met een abonnement krijg je onbeperkt toegang tot ons cursusaanbod. www.e-wise.nl
IEP | Bureau ICE
Volgtoetsen moeten leerlingen helpen in hun ontwikkeling en niet afrekenen. Dat is waar wij als IEP voor staan. Met het IEP Leerlingvolgsysteem kies je voor een leergerichte aanpak waarbij je samen met de leerling kijkt naar de ontwikkeling op het gebied van taal, rekenen maar ook leeraanpak, creatief vermogen en sociaal-emotionele ontwikkeling. Het digitale volgsysteem kijkt de toetsen na en maakt voor jou de analyses. Hierdoor kun jij met je leerling de volgende ontwikkelstap bepalen. Kom kennismaken op de informatiemarkt of ga naar bureau-ice.nl/basisonderwijs/iep-leerlingvolgsysteem.
Instondo
Instondo biedt actieve ondersteuning aan onderwijsprofessionals. Instondo is actief op verschillende terreinen zoals Passend Onderwijs Magazine, Tijdschrift voor Intern Begeleiders en Tijdschrift voor Orthopedagogiek. De TIBtools bieden handzame en praktische instrumenten voor onderwijsprofessionals. Daarnaast organiseert Instondo verschillende congressen, zoals de Week van de Intern Begeleider, het congres 'Passend Onderwijs in 1 dag', het congres 'Onderwijs, Ouders en Jeugdhulp' en de IBdag. Meer informatie vindt u op onze website www.instondo.nl.
Instondo Academy 
Instondo Academy biedt verschillende trainingen voor professionals in het onderwijs. Trainingen die aansluiten bij de nieuwste inzichten en veranderingen binnen het onderwijs. Bij de trainingen staat interactie, persoonlijke feedback en begeleiding voorop. Er wordt gewerkt met eigen ingebrachte casuïstiek en ervaringen welke u helpen de geleerde kennis en handvatten te koppelen aan uw eigen praktijk. Meer informatie vindt u op onze website www.instondo-academy.nl
AV1-robot van Kind & Ziekenhuis
Sommige kinderen kunnen door hun ziekte of aandoening minder vaak naar school dan andere kinderen. Of ze moeten naar het ziekenhuis. Dan is het belangrijk dat hun leven wel gewoon doorgaat. Dat ze meedoen. In de klas, maar ook op het schoolplein en daarbuiten. Met de gratis AV1-robot ‘Mijn Bondgenoot’ van Stichting Kind & Ziekenhuis kan dat! Hun klasgenoten nemen ze overal mee naartoe. Meer weten? Bezoek de stand van Kind & Ziekenhuis en No Isolation, of ga naar www.mijn-bondgenoot.nl
Leeruniek
In het dashboard van Leeruniek heeft iedereen - van intern begeleider, leerkracht tot directeur - zicht op de brede ontwikkeling van leerlingen, groepen en de school als geheel. Je ziet in één oogopslag hoe de verschillende niveaus ervoor staan, wat de trends zijn en waar de onderwijsbehoeftes liggen. Zo krijgen scholen meer tijd voor mensenwerk, dat het verschil maakt. Leeruniek wil het fundament van iedere basisschool versterken, zodat elk kind de kans krijgt om zich naar zijn of haar volledige potentieel te ontwikkelen. Inmiddels is al 1 op de 5 scholen in Nederland aangesloten. Meer informatie? www.leeruniek.nl
Lexima
Lexima is een internationaal opererende leverancier van educatieve technologie. Onze software, trainingen en projectbegeleiding helpen als compleet programma om effectief en systematisch leesbevordering, geletterdheid en ondersteuning bij dyslexie voor elkaar te krijgen. Voor meer informatie zie www.lexima.nl.
Met Sprongen Vooruit
Dr. Julie Menne is bedenker en ontwikkelaar van het aantrekkelijke reken-wiskundeprogramma Met Sprongen Vooruit. De effectiviteit van Met Sprongen Vooruit is wetenschappelijk aangetoond. Leerkrachten maken vol vertrouwen passende, creatieve en slimme keuzes voor hun leerlingen. Het programma bestaat uit nascholing voor de leerkracht, reken-wiskundelessen, duurzaam rekenmateriaal en rekenspellen. Cursisten geven enthousiast terug dat de direct inzetbare en volledig uitgewerkte lessen meteen verschil maken in het begrip en het plezier met rekenen. Kom naar onze stand en ontvang een rekenspel.
Opdidakt
Opdidakt helpt kinderen en jongeren een goede start te maken in de maatschappij door ondersteuning te bieden wanneer zij vastlopen in hun ontwikkeling. Wij doen onderzoek naar leerproblemen, zoals dyslexie, dyscalculie en intelligentie. Ook geeft Opdidakt behandeling die gericht zijn op zowel didactisch als op sociaal-emotioneel gebied. Daarnaast ondersteunen we scholen bij de ontwikkeling van hun leerlingen. Wij zijn actief op 35 locaties door heel Nederland. www.opdidakt.nl
RID
Ieder kind heeft eigen talenten en dromen. Je vol zelfvertrouwen ontplooien, dat gunnen wij iedereen. Vaardigheid in lezen, spellen en rekenen geeft je een vliegende start. Wij helpen hierbij met extra taal- en rekenkracht. Wij kijken door de ogen van het kind en bundelen krachten met ouders, school en gemeente. Wij vertalen wetenschappelijke expertise naar de praktijk. Met ruim 280 gedreven RID’ers helpen wij kinderen en scholen door heel Nederland met onze expertise. Zo maken wij samen de weg vrij voor talent.
Rovict en Burgerschap Meten
Het onderwijs is volop in ontwikkeling: technologie en data worden steeds belangrijker. Rovict (hyperlink naar https://rovict.nl) gelooft dat technologie en inzicht in data kunnen zorgen voor meer ruimte voor onderwijs. Door te meten wat jij nodig hebt en door het verzamelen van gegevens eenvoudig en overzichtelijk te houden.
Op de informatiemarkt vertellen we je graag meer over ‘Burgerschap Meten’ (hyperlink naar https://rovict.nl/uitgeverij/burgerschap-meten/) Deze tool stelt je in staat om burgerschapscompetenties van leerlingen te inventariseren en te analyseren.
Schoolsupport
Het Schoolsupport Team is present met adviseurs die je bijpraten over Rekensprint Online, Rekensprint Automatiseren, Rekensprint Getalbegrip, Rekenvlot, Steeds beter Rekenen, de Bareka Rekentoetsen, Spellingsprint 1 (én 2!), NT2-Praat mee!, de Voorlezer en diverse Taalspellen.
Gebruik de hele maand juni de actiecode TIB23 voor je 10% congreskorting. Kijk en bestel op www.schoolsupport.nl/tib voor de actieproducten. Welkom!
De Schrijfvriend
Schrijven is de basis van elk vak. Met een onleesbaar handschrift lopen kinderen vast bij elk ander vak zoals taal, spelling en rekenen. Besef dat met een leesbaar handschrift de basis gelegd wordt voor succesvol leren. Stap ‘Aan Boord’ bij onze innovatieve en vernieuwende schrijfmethode. Geef betekenis terug aan een mooi en leesbaar handschrift en je zult zien dat jouw leerlingen groeien in zelfvertrouwen en plezier in leren. Meer informatie: www.deschrijfvriend.nl
Woordhelder
Woordhelder biedt oplossingen bij leesuitdagingen. Onze compenserende en remediërende producten maken het leven van dyslectische kinderen, studenten en volwassenen iedere dag een beetje makkelijker. U kan op onze stand TextAid, ClaroRead, Taalblobs en de Zuid-Vallei bekijken en uitproberen. Kijk voor meer informatie op onze website www.woordhelder.nl
ZIEN in de Klas
ZIEN in de Klas is een onderwijsadviesbureau. Onze missie is alle klassen gelukkig ZIEN door te investeren in goed onderwijs. De basis hiervoor is een goede relatie tussen de leraar en de leerlingen. Wij richten ons op het meebouwen aan een sterke basis binnen de school, zodat zoveel mogelijk leerlingen kunnen profiteren van het onderwijsaanbod. Samen kijken we naar wat leerlingen wél kunnen en werken we aan een optimale basisondersteuning. Handelingsgericht- en oplossingsgericht werken staan bij ons centraal.

Dinsdag 14 maart 2023

Hotel en Congrescentrum de ReeHorst
Bennekomseweg 24
6717 LM EDE GLD

Prijzen
Inschrijven

De Landelijke IB-conferentie 2023 wordt mede mogelijk gemaakt door: 

 

Instondo Instondo B.V.
Binnen Kalkhaven 231
3311 JC Dordrecht

Klantenservice

Algemene voorwaardenDisclaimerKlachtenregelingNieuwsbrief

Contact

078 645 5085

info@instondo.nl

Altijd op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons aanbod.

Aanmelden
© Copyright 2023 Uitgeverij Instondo