AI op school: 7 kernprincipes
Steeds vaker is generatieve artificial intelligence (AI) te zien op school. Het kan bijvoorbeeld het leerproces van leerlingen ondersteunen of de leerkracht helpen bij haar dagelijkse taken. Als school is het belangrijk om duidelijke richtlijnen op te stellen voor het veilige en verantwoorde gebruik van AI-tools. Hoe AI wordt ingezet, is afhankelijk van de visie van een school op goed onderwijs en op de bijdrage van AI aan pedagogische en onderwijsdoelen. Platform Kennisnet heeft ter ondersteuning zeven kernprincipes vastgesteld voor het gebruik van AI in het onderwijs. Deze kernprincipes hebben wij voor jou samengevat:

1. Zet de mens centraal:
AI moet het welzijn en de behoeften van leerlingen en leerkrachten ondersteunen en niet ondermijnen. Het is dus belangrijk om sociale interactie en creativiteit te blijven stimuleren.
2. Houd zelf de regie:
Belangrijke beslissingen binnen de school blijven mensenwerk. AI-resultaten zijn namelijk niet volledig betrouwbaar en menselijk inzicht is dus nog steeds vereist. Ook moet afhankelijkheid van AI-tools voor creatieve activiteiten worden voorkomen.
3. Voorkom dat generatieve AI vooroordelen versterkt:
Door de manier waarop AI is getraind, kunnen in de antwoorden van AI-tools discriminerende of stereotypische vooroordelen zitten. Zo is het niet afgestemd op speciale onderwijsbehoeften of diverse culturen. Bewustwording staat hier centraal.
4. Zorg ervoor dat je kennis van generatieve AI hebt:
Voldoende kennis van generatieve AI is onmisbaar voor het opstellen van een goed beleid rondom het gebruik. AI lijkt namelijk veel op menselijke intelligentie, maar mist begrip, bewustzijn en emoties.
5. Bescherm je eigen privacy en die van anderen:
Privacy is bij het gebruik van AI niet gewaarborgd wegens onduidelijke dataverwerking. Pas dus op met het invoeren van persoonlijke gegevens in AI-tools.
6. Maak bewust gebruik van generatieve AI:
Gebruik enkel door de school goedgekeurde tools ter ondersteuning van eigen werk, maar vervang je werk daarmee niet. Door de tools goed in te zetten, kan een leerkracht meer tijd vrijmaken voor individuele begeleiding en interactie met haar leerlingen.
7. Geef duidelijk aan wanneer en hoe generatieve AI mag worden gebruikt:
Stel duidelijke en transparante regels op over het gebruik van AI om misverstanden te voorkomen. In het primair onderwijs wordt aangeraden om leerlingen alleen AI te laten gebruiken onder toezicht van een volwassene.
Kennisnet heeft een toolkit beschikbaar gesteld voor het maken van schoolafspraken. Deze toolkit bestaat uit een handleiding, een voorbeeldpresentatie, een poster en een voorbeeldbrief voor ouders. Deze toolkit en meer informatie over generatieve AI op school zijn hier te vinden.