Instondo
Webshop Contact
Inloggen
Instondo
Home
Thema's
Terug naar hoofdmenu
Ontwikkel jezelf Ondersteun je collega’s Ondersteun het kind en ouders Ontwikkel de organisatie
Actueel Tijdschriften Opleidingen Congressen Boeken Over Instondo
Contact Over ons
Mijn gegevens Mijn abonnementen Mijn opleidingen
1
Mijn congressen
1
Mijn wensenlijst Uitloggen
  1. Instondo
  2. Actueel
  3. Zicht op de les

Zicht op de les

#boekrecensie
Thieu Dollevoet - 28 november 2024

Hannah Bijlsma: Zicht op de les. Het meten en verbeteren van leskwaliteit in het onderwijs | Uitgeverij Pica | 2024 | 264 p. |  Prijs: €25,95 | ISBN 978 94 9333 618 6

Daniël Muys schrijft in het voorwoord: 'Het is bepaald geen geheim dat de kwaliteit van het onderwijs staat of valt met de kwaliteit van de leraar.’ Het verbeteren van de leskwaliteit is van het grootste belang. Maar ja, hoe? Het meten van leskwaliteit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door observatie, het bevragen van leerlingen, het meten van toegevoegde waarde via toetsen en door het afnemen van vragenlijsten. Dat is niet eenvoudig en vraagt om een goede balans tussen een valide en betrouwbare meting, meten wat belangrijk is, en hoe dat op een praktisch haalbare en efficiënte manier uit te voeren. Het boek van Bijlsma reikt een wetenschappelijk én praktisch overzicht aan van wat leskwaliteit meten in de klas betekent, waarom we het doen, hoe we het doen en wat de valkuilen zijn. Aan bod komen: wat is leskwaliteit; de leraar maakt het verschil; observeren kun/moet je leren; meten is weten; van ‘data’ naar informatie naar kennis; duurzame verbetering van leskwaliteit; evalueren en borgen; zicht op de les met Artificiële Intelligentie (AI); en toezicht op leskwaliteit. De auteur heeft eigen kennis en ervaringen uit haar onderzoeken en eigen onderwijspraktijk benut en zich laten inspireren door (toonaangevende) onderwijswetenschappers. Aan het eind van elk hoofdstuk staan de belangrijkste aandachtspunten kort en bondig op een rij. Daarnaast staan er drie vragen om binnen de (eigen) (school)organisatie te bespreken.

 

Samenvattend: het betreft een zeer relevant praktijkonderwerp, dat actueel en ‘lastig’ op te pakken is. Op een erg gedegen manier weet de auteur de vraagstukken helder te beschrijven en te onderbouwen. Haar eigen achtergrond – leraar en onderzoeker – vormt daarvoor een grondige basis. In haar ogen zijn focuspunten om leskwaliteit aan te pakken leiderschap (breed) en het adequaat om kunnen gaan met de micropolitieke gelaagdheid van een organisatie (omgaan met belangen). Het boek verdient een plek in elke school en bestuur. De bespreking met elkaar en de actie die daarop volgt worden zeer aanbevolen. Het gaat immers over onze leerlingen.

Ander nieuws

Sharon Stellaard: “Beleid verandert niet, omdat we vasthouden aan wat niet werkt”
#ojcongres #interview #beleid
8 mei 2025
(Te) weinig kinderen mogen terug naar huis
#uithuisplaatsing #onderzoek #jeugdzorg
8 april 2025
Zijn jongeren financieel gezond?
#financiën #jongeren #geldzorgen
8 april 2025
Hoe kwamen jongeren uit de coronapandemie?
#pandemie #welzijn #promotieonderzoek
8 april 2025
Hoe borg je het welzijn van leerkrachten?
#inclusiefonderwijs #werkstress #zelfredzaamheid
1 april 2025
Instondo Instondo B.V.
Binnen Kalkhaven 231
3311 JC Dordrecht

Klantenservice

Algemene voorwaardenDisclaimerCRKBONieuwsbrief

Contact

078 645 5085

info@instondo.nl

Altijd op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons aanbod.

Aanmelden
© Copyright 2025 Uitgeverij Instondo