Instondo
Webshop Contact
Inloggen
Instondo
Home
Thema's
Terug naar hoofdmenu
Ontwikkel jezelf Ondersteun je collega’s Ondersteun het kind en ouders Ontwikkel de organisatie
Actueel Tijdschriften Opleidingen Congressen Boeken Over Instondo
Contact Over ons
Mijn gegevens Mijn abonnementen Mijn opleidingen
1
Mijn congressen
1
Mijn wensenlijst Uitloggen
  1. Instondo
  2. Actueel
  3. CBS-cijfers jeugdzorg: aantal jongeren in jeugdreclassering neemt toe

CBS-cijfers jeugdzorg: aantal jongeren in jeugdreclassering neemt toe

#CBS #jeugdzorg #jeugdreclassering
Dora Eenink - 26 november 2024

Eind oktober kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek met nieuwe cijfers over de jeugdzorg, jeugdbescherming en jeugdreclassering in Nederland. Deze cijfers laten wederom een daling zien in het aantal jongeren tot 18 jaar dat een beroep doet op de jeugdbescherming. Wel zitten er sinds 2022 steeds meer jongeren tussen de 12 en 23 jaar in de jeugdreclassering. Hieronder hebben wij een overzicht voor u gemaakt van de precieze cijfers. 

Als de veiligheid en de ontwikkeling van een kind worden aangetast, komt hij of zij terecht in de jeugdbescherming. In de eerste helft van 2024 gebeurde dit bij 31.000 jongeren: 9.000 van hen zijn door de rechter onder voogdij geplaatst en van 22.000 jongeren kwamen de ouders onder toezicht van een jeugdbeschermer.

Sinds 2015, toen de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg volledig bij de gemeenten kwam te liggen, zijn deze cijfers nog nooit zo laag geweest. 

 

Alhoewel het aantal jongeren in de jeugdbescherming juist is afgenomen, neemt het aantal jongeren in de jeugdreclassering toe. In 2022 deden 6.200 jongeren een beroep op de jeugdreclassering. In de eerste helft van 2024 waren dat er 6.700, een opvallende stijging dus. De eerdere afname komt doordat vanaf 2016 de instroom bij de jeugdreclassering daalde ten opzichte van de uitstroom. Het kantelpunt lag in 2023, toen de instroom juist weer groter was. Deze toename zette zich voort in de eerste helft van 2024. 

 

Het CBS keek naast de cijfers van de jeugdbescherming en jeugdreclassering ook naar die van de jeugdhulp, wat natuurlijk ook onder de jeugdzorg valt. Zij zagen dat in het begin van dit jaar 371.000 jongeren jeugdhulp kregen zonder verblijf, terwijl dit vorig jaar nog 384.000 jongeren waren. Het aantal jongeren met verblijf is overigens ook gedaald van 38.000 naar 36.000. Wel is het nog niet zeker of deze daling zal gelden voor heel 2024.

 

Tot slot is het opvallend dat de regionale verschillen in Nederland op het gebied van jeugdzorg groot zijn. In sommige gemeenten ontvangen 5% van jongeren jeugdzorg, terwijl in andere gemeenten dat percentage kan oplopen tot 14%. Sociaaleconomische factoren en hoe een gemeente besluit haar jeugdzorg in te richten verklaren mogelijk deze opvallende verschillen. 

 

Bekijk hier alle cijfers

Ander nieuws

Sharon Stellaard: “Beleid verandert niet, omdat we vasthouden aan wat niet werkt”
#ojcongres #interview #beleid
8 mei 2025
(Te) weinig kinderen mogen terug naar huis
#uithuisplaatsing #onderzoek #jeugdzorg
8 april 2025
Zijn jongeren financieel gezond?
#financiën #jongeren #geldzorgen
8 april 2025
Hoe kwamen jongeren uit de coronapandemie?
#pandemie #welzijn #promotieonderzoek
8 april 2025
Hoe borg je het welzijn van leerkrachten?
#inclusiefonderwijs #werkstress #zelfredzaamheid
1 april 2025
Instondo Instondo B.V.
Binnen Kalkhaven 231
3311 JC Dordrecht

Klantenservice

Algemene voorwaardenDisclaimerCRKBONieuwsbrief

Contact

078 645 5085

info@instondo.nl

Altijd op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons aanbod.

Aanmelden
© Copyright 2025 Uitgeverij Instondo