Anne Bos en Martine van der Pluijm
Taal begint thuis: Onderzoek naar hoe je taalonderwijs voor jonge kinderen kunt verbinden met de taalomgeving thuis.

Taal begint thuis. Er zijn echter grote verschillen tussen de taal die kinderen van huis uit meekrijgen. Kinderen van ouders met minder opleiding en hulpbronnen zijn vaak in het nadeel ten opzichte van hun leeftijdgenoten met hoger opgeleide ouders. Dit leidt tot kansenongelijkheid. Tijdens deze bijdrage vertellen we hoe we tijdens praktijkgericht onderzoek samen met leraren van jonge kinderen op zoek zijn gegaan naar hoe zij met hun taalonderwijs beter in kunnen spelen op de verschillen tussen kinderen en hun taalomgeving thuis. We blikken terug op het onderzoeksproces, de ontwerpgerichte aanpak in co-creatie met leraren en ouders en op het resultaat: een aanpak die leraren helpt zich te bekwamen in het aangaan van partnerschapsrelaties met ouders ter ondersteuning van de taalontwikkeling van hun kinderen (Thuis in Taal). Hierbij is het steeds de vraag hoe leraren kunnen aansluiten bij juist de kinderen en ouders met de minste kansen. Tot slot vertellen we nog iets over recent onderzoek, waarbij we op zoek zijn naar hoe professionals kinderen en ouders ook thuis kunnen ondersteunen bij het bieden van een taalrijke omgeving.
Anne Bos werkt sinds 2009 als zelfstandig projectmanager en adviseur op het snijvlak van onderwijs en samenleving. Daarnaast was zij de afgelopen jaren in Londen leerkracht Nederlandse taal en cultuur en directeur van de Nederlandse Regenboogschool. Na haar terugkomst uit Londen in 2021 ging zij aan de slag met de aanpak Thuis in Taal. Bij het Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam en voor Actief Ouderschap is zij projectmanager en adviseur en zet zij zich in om onderwijsprofessionals te ondersteunen bij het leren samenwerken met alle ouders in het belang van de taalontwikkeling van hun kinderen.
Martine van der Pluijm is pedagoog. Zij is als lector Samenwerken aan een Taalrijke Omgeving verbonden aan het Kenniscentrum Talentontwikkeling van Hogeschool Rotterdam. In 2020 promoveerde zij op een onderzoek naar hoe leraren kunnen samenwerken met alle ouders aan de taalontwikkeling van hun jonge kinderen. Op dit moment werkt zij aan nieuw onderzoek dat voortbouwt op haar promotieonderzoek met als doel een handreiking te ontwikkelen voor professionals om de interactie tussen ouders en kinderen ook in de thuissituatie te ondersteunen. Daarnaast is zij betrokken bij het onderwijs van sociale en educatieve bachelor- en masteropleidingen van Hogeschool Rotterdam.