Patricia Graczyk en Marije Brouwers
Een raamwerk om schoolaanwezigheid voor alle leerlingen te bevorderen

Chronisch schoolverzuim kent veel negatieve effecten voor een jongere. Zo kunnen de schoolprestaties achteruitgaan en kan het bijdragen aan sociaal-emotionele problemen. Ook op latere leeftijd kan het gevolgen hebben, zoals relatieproblemen en werkloosheid (Kearney & Graczyk, 2020). Om die reden is het belangrijk verzuimproblemen vroegtijdig te signaleren en tijdig te interveniëren. Dit is de basis van het Multi-Dimensional Multi-Tiered System of Supports (MD-MTSS) raamwerk voor schoolaanwezigheid (Kearney & Graczyk, 2020).
In deze workshop zal dit raamwerk toegelicht worden en zal, middels concrete voorbeelden uit Nederland en Amerika, zichtbaar gemaakt worden hoe dit raamwerk binnen het onderwijs toegepast kan worden. Tevens zal ingegaan worden op de rol die andere professionals (zoals leerplichtambtenaren en hulpverleners) hierin kunnen spelen.
De term "schoolaanwezigheid" zal tijdens de workshop nader uitgediept worden. Deze term wordt meer en meer gebruikt, maar roept ook discussie en verwarring op. Wat betekent het nou eigenlijk precies? Denken we daar hetzelfde over? Is het "oude wijn in nieuwe zakken" of is schoolaanwezigheid daadwerkelijk iets anders dan schoolverzuim? En wat betekent deze nieuwe denkwijze dan voor onze benadering?
Patricia A. Graczyk, Ph. D. is gediplomeerd klinisch psycholoog en schoolpsycholoog in de staat Illinois en assistent-professor Klinische psychologie aan het Institute for Juvenile Research, Department of Psychiatry, aan de University of Illinois in Chicago (UIC). Haar huidige onderzoeksinteresses richten zich op het gebruik van een op scholen gebaseerd gelaagd raamwerk van evidence-based praktijken om schoolbezoek te bevorderen, problemen met schoolbezoek te verminderen en angst, depressie en trauma bij kinderen en jongeren te voorkomen en te behandelen.
Marije L. Brouwer-Borghuis is als orthopedagoog en beleidsmedewerker werkzaam voor het samenwerkingsverband 23-01 Passend Onderwijs VO regio Almelo. Na meer dan tien jaar gewerkt te hebben bij een curatieve interventie (de Link Almelo) voor jongeren die op basis van angst- of stemmingsklachten niet meer naar school gaan, richt ze zich sinds 2019 binnen het project Schoolaanwezigheid Twente meer op het vergroten van de schoolaanwezigheid voor alle leerlingen en het voorkomen van ernstig schoolverzuim. Ze is co-voorzitter van het landelijke Kennisnetwerk Schoolaanwezigheid en PhD student aan de Universiteit Leiden, waarbij ze onderzoek doet naar interventies in Nederland voor jongeren die op basis van emotionele stress niet of zeer beperkt naar school gaan.