Karim Amghar
Werk maken van kansengelijkheid!

Verschillende recente onderzoeken, waaronder die van Karim Amghar, liegen er niet om: het Nederlandse onderwijs kent helaas nog veel kansenongelijkheid en groeit de laatste tijd vanwege bijvoorbeeld de energiecrisis. Wat is kansenongelijkheid nou eigenlijk? Is het een onderwijs of maatschappelijk vraagstuk? Hoe uit kansenongelijkheid zich in mijn klas? Tijdens deze verdiepende workshop ontrafelt programmamaker, auteur en docent Karim Amghar hoe kansenongelijkheid werkt, hoe het ontstaat, welke gevolgen het heeft en wat we eraan kunnen doen. Bij een probleem als dit is het belangrijk dat we voelen waarom het opgelost moet worden. Daarom maakt Amghar gebruik van persoonlijke verhalen die goed de kern van het probleem aankaarten.
In het eerste deel gaat Amghar aan de slag met de theorie op een interactieve wijze. In het tweede deel van de sessie faciliteert hij een dialoog over het thema kansengelijkheid en inclusief onderwijs. Daarbij kun je kiezen uit acht thema's:
- Moeilijk te bereiken ouder
- Hoge verwachtingen vs lage verwachtingen
- Verschillende soorten kapitaal
- Armoede
- Zorgen vs lesgeven
- Taal centraal
- De kracht van het team
- De grote oversteek (PO>VO>MBO/HBO/WO)
Karim Amghar is een Nederlandse schrijver voor o.a. de NRC, auteur van de boeken Van Radicaal Naar Amicaal en HOOR MIJ ZIE MIJ, programmamaker, televisiepresentator, onderwijsprofessional, trainer en docent van Marokkaanse afkomst. Voor de NTR presenteerde hij verschillende documentaire series waaronder de vijfdelige serie Geloof In Het Onderwijs over artikel 23 (de vrijheid van onderwijs) en of het nog van deze tijd is, de vierdelige serie Karim Pakt Zijn Kans over kansenongelijkheid en diversiteit in het onderwijs en presenteerde hij dit jaar verschillende nieuwe programma’s voor o.a. de NTR. Waaronder Het Verhaal Van Abdelkrim, Het RamadanGevoel”, ONMISBAAR mbo. De series riepen veel reacties op. Karim zat onder andere in OP1, De Vooravond, Talkshow M, RTL Nieuws, Nieuwsuur, de Sociëteit, DWDD, RTL Late night, radio 1 en interviews in verschillende kranten en bij regionale omroepen. Hij heeft verschillende artikelen geschreven voor de NRC over diversiteit, inclusie en kansengelijkheid en geeft aan vele organisaties workshops en masterclasses hierover. Amghar heeft in 2018 de Compassieprijs gewonnen, hij ontmoete Hare Majesteiten de Koning en Koningin meerdere keren voor zijn werk, hij zit dit jaar in de top 5 van de media community top 100 voor zijn werk bij de NTR en heeft een bureau over onderwijs en organisatie ontwikkeling.