Inzicht in je verwachtingen
Uit recent onderzoek blijkt dat witte meisjes beduidend positiever worden beoordeeld op hun schoolrapport dan jongens of kinderen met een migratie-achtergrond. Onbedoeld nemen leraren soms zaken mee in hun advies die de kansen van leerlingen belemmeren. Welke verwachtingen je als leerkracht bewust of onbewust hebt van een leerling, heeft invloed op de kansen die deze leerling krijgt. Maar waar baseer je als leerkracht nu jouw beeld van een leerling op en hoe stel je deze verwachtingen bij?

De Inspectie van het Onderwijs heeft een gratis digitale tool ontwikkeld waarin je als leerkracht erachter komt hoe kansen worden belemmerd of vergroot bij het uitbrengen van een advies voor de overgang naar het vo. In de simulatie krijg je een korte omschrijving van 16 leerlingen in een fictieve groep 8. Je krijgt informatie over de eigenschappen van de fictieve leerling en de cognitieve resultaten. Vervolgens is de vraag welk advies je de leerling zou geven. Na het spelen van de simulatie (15-20 minuten) krijg je een persoonlijke terugkoppeling over jouw manier van adviseren.
Op deze manier hoopt de inspectie handvatten aan te reiken zodat scholen aan de slag kunnen met de verwachtingen van leerkrachten en daarmee de kansen(on)gelijkheid in de klas. Een onderwerp dat de belangstelling heeft van de inspectie, zo bleek al eerder uit de bijgestelde inspectiekaders.
Het spelen van simulatie is anoniem. Gegevens worden niet bewaard.
Klik hier om de simulatie te spelen.
Meer informatie over de onderzoeken naar leerkrachtverwachtingen: