Handjehelpen: als naar school gaan niet meer lukt
De groep thuiszitters in Nederland, kinderen die om wat voor reden dan ook langdurig niet naar school gaan, groeit. Elk kind dat niet meer naar school gaat, is er één te veel. Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen biedt een helpende hand met het project 'Als naar school gaan niet meer lukt'.

Dit doet de organisatie door 'maatjes' te koppelen aan kinderen die om wat voor reden dan ook al langere tijd thuis zitten. De toename is een doorn in het oog van de onderwijssector, leerplichtambtenaren en jeugdzorg & -hulp. De wil is er om de handen ineen te slaan en iedere thuiszitter weer terug in het onderwijs onder te brengen, maar dat valt in de praktijk niet mee.
Des te langer een kind uit de roulatie is, des te verder dit kind dreigt af te drijven, verder uit het 'gewone leven' en verder van diens sociale contacten. Ook voor ouders kan het een zware last zijn om met deze situatie om te gaan. Het project van Handjehelpen pretendeert niet de oplossing voor het probleem te zijn, maar heeft de wens 'wat lucht te bieden'.
Op een ongedwongen manier activeert het maatje het thuiszittende kind om weer iets te ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan samen een potje voetballen en er op die manier 'even tussenuit te zijn'. Kinderen zien in hun maatje vaak ook een onafhankelijk, luisterend oor. Er is weer connectie met het gewone leven, contact of wat afleiding. Niet alleen het kind is hierbij gebaat, ook het gezin wordt even ontlast en kan aandacht besteden aan zaken die erbij in schieten door de zorg voor het kind dat langdurig thuis zit.
Meer informatie over het project, de organisatie en hoe je hulp aanvraagt, vind je op www.handjehelpen.nl