Ongewild lastig. Inzicht in veelvoorkomende (ontwikkelings)stoornissen bij kinderen
Anton Horeweg: Ongewild lastig. Inzicht in veelvoorkomende (ontwikkelings)stoornissen bij kinderen Uitgeverij Pica | Huizen | 2023 | 184 p | Prijs: 15,95 euro | ISBN 978 94 9320 976 3

Als je als kind een ontwikkelingsstoornis hebt (volgens de DSM-categorisatie) is dat niet leuk. Ook niet als de omgeving kennis heeft van de stoornis, omdat de beperkingen er dan nog steeds zijn. Kinderen met (ontwikkelings)stoornissen worden regelmatig als ‘lastig’ bestempeld. Vaak wordt gedacht dat hun gedrag te wijten is aan de opvoeding. Of dat ze gewoon expres niet doen wat er gevraagd wordt. De realiteit is dat deze kinderen extra problemen ervaren en door hun stoornis in hun dagelijks leven (flink) beperkt worden (thuis, school, sportclub, spelen met vriendjes). Acceptatie voor wie ze zijn en meer kennis van de stoornis, ook kijken naar de omgeving van het kind, zijn helpend. De stelling van de auteur is: ‘Als de omgeving anders (beter) reageert, verandert het gedrag van het kind ook (in positievere zin).’ In elf hoofdstukken beschrijft de auteur een aantal stoornissen (autisme, MCDD, NLD, ADHD, Gilles de la Tourette, OCO, ODOKO, DCD, TOS). Ten slotte gaat het over wat er gebeurt op school als je kind ‘problemen’ heeft. Elk hoofdstuk bevat theoretische achtergronden, casuïstiek, behandelingstips (voor leraren en ouders) en afsluitende literatuurtips.
Het betreft een toegankelijk geschreven, bondig naslagwerk, theoretisch en praktisch onderbouwd. Nuttig voor leraren en ouders. En ook om als team gericht met elkaar in gesprek te gaan over deze ‘bijzondere’ doelgroepen. Aanbevolen!