Socialmediagebruik: jongeren aan het woord
Over het effect dat social media hebben op jongeren, wordt veel gezegd en geschreven. Maar wat ervaren jongeren nu eigenlijk zelf?

Het project AWeSome (Adolescenten, Welzijn en Social media) van de Universiteit van Amsterdam komt met een nieuw onderzoeksrapport getiteld: 'De plussen en minnen van social media: Jongeren aan het woord'. Het rapport bevat goed en minder goed nieuws. Jongeren geven aan dat social media hun sociale vermogen hebben vergroot en contact via deze kanalen van goede invloed is op hun vriendschappen. Tegelijkertijd geeft de jeugd ook aan dat zij denken dat social media van slechte invloed zijn op hoe gelukkig zij zijn. Jongeren geven aan dat social media een slechte invloed hebben op hoe zij zichzelf zien. Dit effect is sterker bij meiden (bijna de helft) dan bij jongens (minder dan een kwart).
De algemene opvatting dat jongeren niets met hun ouders delen over hun ervaringen op social media, wordt bijgesteld in het rapport. De onderzoekers van UvA stellen dat positieve ervaringen wél worden gedeeld door jongeren met hun ouders.
De negatieve ervaringen met social media houden zij echter bij hun ouders weg uit angst voor diens overtrokken reactie en de mogelijke consequenties. Denk aan het verbieden van het gebruik van het platform of het opleggen van andere vormen van beperkingen. Ouders wordt aangeraden het gesprek over de negatieve kanten van social media open aan te gaan met hun kinderen. Doe dit met een zo neutraal mogelijke houding en vraag naar de ervaringen van het kind. Overbezorgdheid heeft juist het tegenovergestelde effect: kinderen delen dan nóg minder met ouders.