6.000+ basisscholen ontvangen derde editie 'Werken aan inclusie' in juni cadeau
De landelijke norm voor basisondersteuning is vastgesteld, en dat betekent meer dan een beleidsverandering. Het vraagt om een verschuiving in denken én doen. Want wat verstaan we onder ‘de basis’? Wat mag een kind verwachten? En hoe geef je dat als schoolteam, samenwerkingsverband of gemeente duurzaam vorm?
_w912.png)
De derde editie van het vakblad Werken aan inclusie verschijnt op 3 juni en geeft antwoord op vragen over de basisnorm. Omdat het thema álle scholen aangaat, ontvangen ruim 6000 bassischolen deze editie cadeau. Maar waarom juist nu?
Het vakblad is sinds 2024 een wegwijzer voor scholen die zich bezighouden met inclusief onderwijs en biedt een bundeling van kennis, praktijk en reflectie – bedoeld om beweging op gang te brengen. In scholen, tussen scholen binnen samenwerkingsverbanden, en tussen de mensen die samen verantwoordelijk zijn voor inclusief onderwijs.
Omdat de basisnorm álle scholen aangaat, wordt deze gratis aangeboden met het oog op meer aandacht voor inclusief onderwijs en hoe scholen hier vorm aan kunnen geven.
Wat vind je in deze editie?
De editie bevat onder meer een heldere visualisatie van de landelijke norm voor basisondersteuning – ontworpen om houvast te bieden. Daarnaast lees je:
-
een interview met Michael Giangreco over wat écht inclusief onderwijs vraagt van een systeem;
-
een praktijkverhaal van een school die ondersteuning digitaal én dichtbij organiseert;
-
een reflectie op de Canadese aanpak en hoe die ons kan inspireren;
-
een bijdrage over WEL in Ontwikkeling, en wat professionele dialoog oplevert in het versterken van de basis.
Alle artikelen zijn geschreven met de praktijk in het achterhoofd. Wat kun je er morgen mee in je klas, team of overleg? Hoe helpt dit om keuzes te maken, prioriteiten te stellen, of elkaar beter te begrijpen?
6.000 basisscholen ontvangen dit nummer cadeau
Vanwege het belang van het thema besloten Esther Schepers (hoofdredacteur van Werken aan inclusie) en Janneke van Loon-Nelis (directeur en uitgever bij Instondo) om het nummer cadeau te geven aan álle basisscholen in Nederland. In juni valt deze editie op meer dan 6.000 plekken op de mat.
De actie past bij de bredere missie van Werken aan inclusie: bijdragen aan een onderwijspraktijk waarin ieder kind mee kan doen en mee blijft doen. Waar verschil geen uitzondering is, maar uitgangspunt. En waar het gesprek over ‘hoe dan?’ niet uit de weg wordt gegaan, maar juist gevoerd wordt.
Hoe zet je deze editie optimaal in binnen je school?
Leg hem in de teamkamer. Neem hem mee naar het overleg. Gebruik hem als startpunt voor dialoog met je collega’s, bestuur of samenwerkingsverband. Of houd hem op je bureau als geheugensteun: dit is waar we naartoe werken.
Werken aan Inclusie is het vakblad voor iedereen die vandaag al wil bijdragen aan een school waar ieder kind telt. Houd je brievenbus in juni in de gaten – hij komt eraan: