Minder schermtijd, meer samen
Aan het einde van 2024 vertelden we jou over een kort onderzoek van het consumentenprogramma Kassa, waarin werd gekeken naar de impact van tabletgebruik op peuters. De experts die zich over dit onderzoek bogen, maakten zich namelijk zorgen over het toenemende schermgebruik bij jonge kinderen. Voor deze onderzoekers heeft Netwerk Mediawijsheid goed nieuws: de schermtijd bij peuters en kleuters is afgenomen.

In 2012 is Netwerk Mediawijsheid begonnen met het jaarlijks uitvoeren van een onderzoek, genaamd het Iene Miene Media-onderzoek, over het mediagebruik en de mediaopvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Uit het onderzoek van dit jaar is gebleken dat jonge kinderen per dag minder lang achter een scherm zitten dan het jaar ervoor. Dit jaar zitten zij gemiddeld 86 minuten achter een scherm, terwijl dat vorig jaar nog 111 minuten was — mogelijk door de toenemende aandacht voor de risico’s van mediagebruik. Toch ligt de bijna anderhalf uur schermtijd per dag nog steeds boven de aanbevolen tijd van de World Health Organization (WHO). Voor kinderen tussen de twee en vier jaar is dit maximaal een uur. Bij kinderen jonger dan twee jaar wordt aanbevolen ze geen schermtijd te bieden.
Naast de gemiddelde schermtijd wordt in het onderzoek ook gekeken naar andere aspecten van het digitale mediagebruik van peuters en kleuters. Zo focuste deze editie zich op het thema ‘Samen met media’. Drie hoofdvragen stonden in het onderzoek centraal:
- Hoe gebruiken kinderen van 0 t/m 6 jaar media(apparatuur), en wat zijn volgens ouders de belangrijkste kansen en risico’s hiervan?
- Hoe begeleiden ouders het mediagebruik van hun kinderen, en welke uitdagingen ervaren zij daarbij?
- Welke ondersteuning en adviezen hebben ouders nodig voor mediagebruik?
Onder andere blijkt uit het onderzoek dat, ondanks dat kinderen de meeste tijd besteden aan spelen en lezen, digitaal mediagebruik toch populair blijft. Zo heeft één op de drie kinderen al een eigen scherm. Ouders proberen de schermtijd te begeleiden door middel van toezicht, regels en door mee te kijken. Ouders hebben vaak nog vragen rondom verantwoord scherm- en internetgebruik bij jonge kinderen, en ze lijken minder op de hoogte te zijn van de educatieve mogelijkheden. Zij hopen dan ook op meer ondersteuning vanuit de overheid, organisaties als Kijkwijzer, en vanuit de techbedrijven zelf.
Lees het volledige onderzoek hier.