(Te) weinig kinderen mogen terug naar huis
Uit onderzoek van de Universiteit Leiden, uitgevoerd in opdracht van het WODC, is gebleken dat kinderen die gedwongen uit huis worden geplaatst in de meeste gevallen niet meer terugkeren bij hun ouders. Slechts 39 procent van hen wordt uiteindelijk teruggeplaatst. Ook blijkt uit het onderzoek dat een op de vier van deze kinderen binnen enkele jaren opnieuw uit huis wordt gehaald. Dit onderzoek is het eerste dat het inzetten van gedwongen uithuisplaatsingen en terugplaatsingen zo nauwkeurig bekijkt.

Een tweede opvallende bevinding van het onderzoek is dat er bij 43 procent van de uithuisplaatsingen sprake was van een spoedmachtiging door de rechter. Bij zo’n procedure worden ouders en kinderen pas achteraf gehoord. Een spoeduithuisplaatsing maakt de situatie extra ingrijpend en moeilijker te verwerken voor gezinnen. Ook is gebleken dat veel kinderen bij hun uithuisplaatsing meermaals worden overgeplaatst. Elke verplaatsing brengt een grote emotionele impact met zich mee. Daarbovenop is hun kans om ooit terug te keren bij hun ouders kleiner.
Het onderzoek wijst ook uit dat het van belang is om ouders te ondersteunen tijdens de uithuisplaatsing van hun kind(eren). Bij ouders die hulp ontvangen, is de kans twee keer zo groot dat hun kind weer terug kan worden geplaatst. Helaas is deze hulp op dit moment vaak te laat of onvoldoende toereikend. Deze resultaten onderstrepen de noodzaak voor betere begeleiding en nazorg in zo’n ingrijpende periode, zowel voor de ouders als voor de kinderen.
Lees meer over het onderzoek op de website van de Universiteit Leiden.
Op 9 mei 2025 organiseert de Universiteit Leiden samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid een congres voor professionals binnen de jeugdbescherming om deze resultaten te bespreken en samen na te denken over verbeteringen. Eind februari zijn de inschrijvingen voor dit congres geopend.
Actief binnen het onderwijs, jeugdbeleid of jeugdwerk? Hoe goed werk jij eigenlijk samen met je netwerk. Dit kan hét verschil maken in betere hulp voor jeugd en gezin. Benieuwd? Doe de gratis Samenwerkingscheck en ontdek binnen 5 minuten waar jullie nog winst kunnen boeken.