Instondo
Webshop Contact
Inloggen
Instondo
Home
Thema's
Terug naar hoofdmenu
Ontwikkel jezelf Ondersteun je collega’s Ondersteun het kind en ouders Ontwikkel de organisatie
Actueel Tijdschriften Opleidingen Congressen Boeken Over Instondo
Contact Over ons
Mijn gegevens Mijn abonnementen Mijn opleidingen
1
Mijn congressen
1
Mijn wensenlijst Uitloggen
  1. Instondo
  2. Actueel
  3. De kracht van voorlezen in de klas

De kracht van voorlezen in de klas

#voorlezen #taalles #kansengelijkheid
Dora Eenink - 27 maart 2025

Voorlezen in de klas is misschien wel dé manier om de woordenschat van kinderen te vergroten. Amerikaans onderzoek heeft namelijk aangetoond dat kinderen die tot hun vijfde regelmatig worden voorgelezen, miljoenen meer woorden meekrijgen dan leeftijdsgenootjes die nooit worden voorgelezen. Boekentaal is veel rijker en gevarieerder dan dagelijks gesproken taal en kan een grote invloed hebben op de taalontwikkeling van leerlingen. Het is hierbij wel belangrijk om de voorleesles op de juiste manier aan te bieden.

Om de voorleesles optimaal in te zetten, is het belangrijk om in alle klassen, zowel in de onder- als bovenbouw, dagelijks voor te lezen. Vooral voor leerlingen die zelf minder complexe teksten kiezen, is het goed dat er wordt voorgelezen. Ook zij krijgen daardoor een bredere taal- en kennisontwikkeling. Daarnaast helpt voorlezen om kansenongelijkheid te verminderen. Door samen een boek te lezen, vorm je namelijk een gezamenlijke kennisbasis. Voor het begrijpen van losse teksten hebben leerlingen vaak voorkennis nodig, terwijl verhalende boeken uit zichzelf al een rijke context bieden. Naast een betere taalontwikkeling verbetert een dagelijks voorleesmoment ook het concentratievermogen en biedt het een rustmoment. Het wordt aanbevolen om minimaal 20 minuten per dag voor te lezen, het liefst gekoppeld aan de huidige leerdoelen of thema’s in de klas, zodat leerlingen makkelijker kunnen meepraten over het verhaal.

 

Een voorleesles is niet compleet zonder een afsluitend moment om met de leerlingen over het boek na te praten. Dit stimuleert niet alleen het verhaalbegrip en inlevingsvermogen van de leerlingen, maar bevordert ook hun empathie en onderlinge interesse. De leerkracht kan dit moment sturen door open vragen te stellen en de leerlingen zelf te laten reflecteren op het deel waar zij zojuist naar hebben geluisterd.

 

Het kan lastig zijn om 20 minuten voorleestijd in te passen in een al overvol onderwijsprogramma. Losse methodeteksten (gedeeltelijk) vervangen door een centraal voorleesmoment kan echter al veel opleveren. Gezamenlijk een uitdagend verhaal lezen helpt kinderen om zelf ook uitdagendere boeken te gaan lezen. De kracht van het voorlezen werkt dus door, ook nadat het laatste hoofdstuk is gelezen.

 

Lees meer bij Onderwijs van Morgen

Ander nieuws

Sharon Stellaard: “Beleid verandert niet, omdat we vasthouden aan wat niet werkt”
#ojcongres #interview #beleid
8 mei 2025
(Te) weinig kinderen mogen terug naar huis
#uithuisplaatsing #onderzoek #jeugdzorg
8 april 2025
Zijn jongeren financieel gezond?
#financiën #jongeren #geldzorgen
8 april 2025
Hoe kwamen jongeren uit de coronapandemie?
#pandemie #welzijn #promotieonderzoek
8 april 2025
Hoe borg je het welzijn van leerkrachten?
#inclusiefonderwijs #werkstress #zelfredzaamheid
1 april 2025
Instondo Instondo B.V.
Binnen Kalkhaven 231
3311 JC Dordrecht

Klantenservice

Algemene voorwaardenDisclaimerCRKBONieuwsbrief

Contact

078 645 5085

info@instondo.nl

Altijd op de hoogte

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van ons aanbod.

Aanmelden
© Copyright 2025 Uitgeverij Instondo