Weer toename pestgedrag: waarom?
In het schooljaar 2023-2024 heeft de onderwijsinspectie weer meer meldingen ontvangen van pesten, intimidatie en geweld op scholen dan in het schooljaar ervoor. In totaal zijn er 2317 dossiers geopend, dit is een toename van 165 dossiers. Ook neemt de ernst van het pestgedrag toe, zowel op basisscholen als op middelbare scholen. Met name de ernst van de meldingen vindt de inspectie reden tot zorg.

De meldingen zijn geregistreerd door vertrouwensinspecteurs. Zij dienen als meldpunt voor ongewenst gedrag en zorgen dat de meldingen bij de juiste personen terechtkomen. Deze meldingen zijn vaak verdeeld in drie categorieën: fysiek geweld, psychisch geweld (zoals pesten) en seksueel geweld. Seksueel geweld is de enige categorie waarin het aantal meldingen is afgenomen. Vooral de hoeveelheid dossiers betreffende fysiek geweld en pesten is toegenomen. Vaak zijn deze twee categorieën nauw met elkaar verbonden. In de dossiers is te zien dat zonder tijdig ingrijpen de pestincidenten kunnen escaleren tot mishandeling met soms zelfs blijvend letsel tot gevolg. Daarbovenop blijkt dat er steeds vaker gedreigd wordt met fysiek geweld of wapens.
Mirelle Valentijn, oprichter van het Kenniscentrum Omgaan Met Pesten, stelt dat deze cijfers een trend weerspiegelen van maatschappelijke verharding. Sociale media zou hierbij een belangrijke rol spelen; pestgedrag kan erdoor ook buiten schooltijd doorgaan en worden vastgelegd en gedeeld op verschillende online platforms. Voor docenten is online pesten ook lastig in de gaten te houden. Slachtoffers van pestgedrag krijgen zo nauwelijks rust.
Scholen doen uiteraard hun best om pesten tegen te gaan door strengere regels en meer toezicht, maar toch blijft het een complexe uitdaging. Het is voor leerlingen vaak lastig te weten bij wie ze terechtkunnen. Daarbij zijn leraren niet altijd goed voorbereid op tegenspraak van ouders of leerlingen, stelt Mirelle. Empathie en sociale vaardigheden zijn essentieel in de strijd tegen pesten. Valentijn benadrukt hierbij dat er nog grote stappen moeten worden gemaakt en dat deze cijfers scholen zullen motiveren om zich blijvend in te zetten voor een veilige schoolomgeving.
Lees hier het volledige artikel van Trouw [gratis account nodig].