SLO publiceert conceptkerndoelen Nederlands, rekenen en wiskunde
Onlangs presenteerde Mariëlle Paul, staatssecretaris van Funderend Onderwijs en Emancipatie, de nieuwe conceptkerndoelen voor Nederlands, rekenen en wiskunde aan de Tweede Kamer. De kerndoelen kwamen tot stand uit een tweejarige samenwerking van SLO en de onderwijssector zelf. De laatste kerndoelen stamden uit 2006 en waren minder duidelijk geformuleerd dan de nieuwe, deze moeten leraren dan ook meer houvast bieden.

De kerndoelen uit 2006 waren met opzet globaler geformuleerd dan de nieuwe doelen. Hierdoor waren de richtlijnen voor scholen echter niet concreet genoeg. Bovendien sloten de doelen onvoldoende aan bij de examenprogramma’s en het Referentiekader Taal en Rekenen. Om deze problemen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen, zijn de nieuwe kerndoelen concreter opgesteld en hebben ze elk een vaste vorm. Zo is het hopelijk duidelijker voor een school wat er van haar leerlingen wordt verwacht aan het einde van groep 8 en in de onderbouw van de middelbare school.
De conceptkerndoelen, die in september 2023 tot stand zijn gekomen, zijn al in de praktijk getest. Zo hebben 200 scholen uit het primair, voortgezet en speciaal onderwijs de kerndoelen beproefd. Op basis van de uitkomsten van deze testfase zijn de doelen nog verder aangescherpt. Hierin is ook de feedback van verschillende experts op het gebied van Nederlands, rekenen en wiskunde meegenomen. Daarbovenop heeft de wetenschappelijke curriculumcommissie zich ook al gebogen over de kerndoelen en een adviesrapport opgesteld in opdracht van het ministerie van OCW. Door het in acht nemen van deze adviezen en uitkomsten zijn de nieuwe kerndoelen naar verwachting succesvoller te implementeren en sluiten ze beter aan op de praktijk .
Nu de conceptkerndoelen zijn gepresenteerd, is het ministerie van OCW aan zet om ze op te nemen in de wet- en regelgeving. Ook bepaalt het ministerie wanneer deze kerndoelen van kracht zijn en scholen verplicht zijn zich eraan te houden. Conceptdoelen voor de andere vakken worden op dit moment of in de nabije toekomst nog beproefd. Omdat er meer aandacht is gekomen voor de basisvaardigheden worden de conceptkerndoelen voor Nederlands, rekenen en wiskunde nu al gepresenteerd. Alhoewel de kwaliteit van het onderwijs uiteindelijk wordt bepaald in de klas, zijn deze kerndoelen wel een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van beter onderwijs.
Lees hier meer over de publicatie van de definitieve conceptkerndoelen.