Onderwijsinspectie komt beloftes niet na
In Nederland moet, zoals de Onderwijsinspectie heeft beloofd aan de Tweede Kamer, een school elke vier jaar gecontroleerd worden. Deze belofte is de inspectie echter niet nagekomen. Na onderzoek van Nieuwsuur en de NOS kwam namelijk naar buiten dat in de afgelopen tien jaar de inspectie een stuk minder scholen heeft bezocht dan ze zelf had voorgesteld. De kwaliteit van het toezicht en de openheid richting ouders en de Kamer worden hierdoor sterk in twijfel getrokken.
Uit angst dat de inspectie zich te erg zou focussen op ‘risicoscholen’ en hiermee vermeende ‘goede’ scholen uit het oog verliest, werd in 2007 besloten om alle scholen elke vier jaar te controleren. Deze toezegging werd vervolgens herhaaldelijk gedaan door verschillende bewindspersonen tussen 2007 en 2020. Of de belofte in de periode van 2007 tot 2014 wel werd nageleefd is niet te achterhalen, aangezien de inspectie deze cijfers niet heeft aangeleverd.
Dat inderdaad een derde van scholen niet volgens deze vierjaarscyclus werd gecontroleerd, erkent staatssecretaris Mariëlle Paul in een brief aan de Tweede Kamer. Dit deed ze naar aanleiding van vragen van de NOS en Nieuwsuur. Daarnaast betreurt ze ook dat de Kamer jarenlang verkeerd is geïnformeerd doordat de toezichthouder zijn registratie niet op orde had.
De vierjaarsverplichting werd in 2021 losgelaten. Het ministerie zou dit duidelijk aan de Kamer hebben gemeld en hen hebben gerustgesteld dat er geen sterke daling zou zijn van het aantal bezoeken en dat nog steeds een fors aantal scholen in de komende vier jaar bezocht zou worden. Ook de staatssecretaris onderschrijft dat de Kamer duidelijk geïnformeerd is, alhoewel kamerleden van NSC, BBB en GroenLinks-PvdA dit ontkennen. Sinds 2021 zijn maar weinig scholen bezocht en inspecties die wel hebben plaatsgevonden waren met regelmaat korte ‘thema-onderzoeken’ of onderzoeken naar schoolbesturen in plaats van een publiek inspectieoordeel.
Omdat de inspectie zelf ook erkent geen algemene uitspraak meer te kunnen doen over de algehele onderwijskwaliteit op Nederlandse basisscholen, is zij eind 2023 begonnen aan een steekproef waar tot dusver een paar honderd scholen voor zijn bezocht. Op twintig procent van deze scholen voldoet de onderwijskwaliteit niet aan de inspectienorm. Aangezien deze scholen niet officieel zijn beoordeeld, zijn de meeste ouders niet op de hoogte van dit resultaat. Ook zijn de resultaten van de beoordeling van het lesaanbod in taal, rekenen en burgerschap niet openbaar.
Lees hier het volledige artikel hier en ook kan je hier de reactie lezen van de Onderwijsinspectie.