Klassenvergadering als vaardigheidsmoment
Bij problemen op school zijn we als volwassenen snel geneigd het vóór leerlingen op te lossen. Leerlingen leren er echter veel van om problemen zelf aan te pakken. Op de Casa Tweetalige Montessorischool in Pijnacker is de klassenvergadering geïntroduceerd in de onder-, midden- en bovenbouw om op een veilige manier te oefenen met vaardigheden en houdingen.

Op de school in Pijnacker wordt in elke klas elke dag vergaderd. Altijd op een vast moment en met een duidelijke eindtijd. Op die manier wordt een veilig sociaal klimaat gecreëerd waarbinnen leerlingen kunnen oefenen met aspecten van onze democratische samenleving. Denk dan bijvoorbeeld aan het aanspreken op gedrag, maar juist ook hoe je elkaar te hulp kunt schieten of afspraken met elkaar kunt maken.
Elke vergadering kent dezelfde opbouw. In ronde 1 worden complimenten gegeven, waardoor de vergadering altijd een positieve start heeft (en vaak ook de rest van de vergadering een positieve insteek heeft). Vervolgens wordt het ingebrachte probleem besproken in ronde 2, waarover in ronde 3 wordt gebrainstormd met als doel een passende oplossing met elkaar te bedenken.
Het implementeren van een klassenvergadering kost tijd en geduld, maar volgens het Casa is het de investering meer dan waard. Het geeft structuur aan het klasleven en helpt kinderen om problemen zelf op te lossen. De methode blijkt effectief, zelfs als sommige oplossingen aanvankelijk onwerkbaar lijken.
Je leest meer over de ervaringen van leerkachten en leerlingen op de site van het Nederlands Jeugdinstituut. Bovendien worden er onderaan de pagina tips gegeven voor de implementatie en uitvoering van klassenvergaderingen op school.