Extrinsieke motivatie negatief effect bij hoogbegaafde leerlingen
Motivatie (intrinsiek en extrensiek) is een belangrijke parameter voor de slaging van het leerproces van leerlingen. Maar hoe werkt dit bij hoogbegaafde leerlingen? Orthopedagoog Carl D'hondt zocht het uit en schreef er een artikel over met interessante inzichten en aanbevelingen voor orthopedagogen en andere onderwijsprofessionals.

In een recente blog, gepubliceerd door WijLeren.nl, duiken experts dieper in de wereld van hoogbegaafde leerlingen en welke interne hindernissen zij ondervinden in leerprocessen.
Het eerste deel van het artikel onderzoekt het cruciale verband tussen extrinsieke motivatie en negatieve faalangst bij hoogbegaafde leerlingen.
De auteurs leggen uit hoe diepe accommodatie leidt tot intrinsieke motivatie, waarbij praktische voorbeelden en adviezen worden gegeven om obstakels in het leerproces aan te pakken. Het tweede deel richt zich op de fusie tussen functioneel en intentioneel leren, benadrukkend dat een evenwicht tussen stapelen en webben van groot belang is bij jonge hoogbegaafde kinderen.
Het artikel, doorspekt met een real-life voorbeeld van Evy, illustreert hoe extrinsieke motivatie en vergelijking met anderen negatieve faalangst kunnen veroorzaken. Het benadrukt het belang van intrinsieke motivatie en zelfevaluatie om dit te voorkomen. Orthopedagogen en onderwijsprofessionals worden aangemoedigd om deze inzichten te integreren in hun benadering van hoogbegaafde leerlingen. De experts benadrukken dat een dieper begrip van de fundamentele leerprocessen niet alleen het leerrendement van hoogbegaafde kinderen kan verbeteren, maar ook bijdraagt aan de algehele ontwikkeling van alle leerlingen.
Lees het volledige blog via wijleren.nl